home

coaching

cursus

theorie

links

meer flow?

over Marlies Terstegge

over het boek

agenda

contact

Theorie

Flow is het gevoel dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent waar je in opgaat en waar je van geniet. Je komt alleen in flow als je iets doet wat voor jou authentiek is en past bij je persoonlijke waarden en kwaliteiten.
Mensen die in hun dagelijks leven regelmatig in flow zijn, voelen zich gelukkiger dan anderen die deze ervaring zelden of nooit hebben.

Makkelijk herkenbare flowsituaties zijn bijvoorbeeld de activiteiten van een violist of een chirurg of bergbeklimmer. Het gaat hier om bezigheden die veel aandacht vragen en waarbij een duidelijk doel wordt nagestreefd.

Naar flow en geluk werd meer dan veertig jaar onderzoek gedaan door de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Sinds de opkomst van de positieve psychologie - zo'n vijftien jaar geleden - wordt deze kennis op allerlei gebieden toegepast.

Positieve psychologen laten zien dat flowervaringen het leven op een hoger plan brengen. Alles wat je doet in flow, is van binnenuit belonend en geeft je een gelukkig gevoel. Op zo'n moment leef je intens en voel je je heel tevreden en voldaan.

foto wat is flow - flow in je leven.nl